Hallux Valgus

Hallux valgus is een veel voorkomend probleem en meestal een verworven standsafwijking van de grote teen.
Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van het dragen van ongeschikt schoeisel, in combinatie met aanleg. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is het heel zeldzaam maar komt wel voor. Het kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken en schoenen met smalle punten. Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel eventueel aangevuld met steunzolen. Er kan ‘s nachts ook een corrigerende spalk gedragen worden. In ernstige gevallen is chirurgie (een osteotomie) ook een optie.

Zelf heb ik vanaf mijn tienerjaren last van mijn Hallux Valgus. Ik heb van alles geprobeerd, maar niets hielp. Dit is dan ook de reden dat ik na lang wikken en wegen, toch overstag ben gegaan vwb een operatie.
Eind november 2013 heb ik mij laten opereren in de St. Maartenskliniek te Woerden, door Orthopedisch Chirurg Schuman (Chevron methode). Ik moet zeggen dat de operatie en het herstel me in eerste instantie allemaal erg is meegevallen. Met name de eerste 6 weken waren het zwaarst, omdat je echt continue met je voet omhoog moet liggen. Zie de foto’s. Maar helaas bij nader inzien heb ik nog steeds problemen. Ook al is de pijn niet meer zoals voorheen bepaalde beperkingen heeft het toch met zich meegebracht. Daarnaast is gebleken dat er artrose is ontstaan en botaangroei. Deze complicatie geven dagelijkse klachten. Ik raad dan ook aan om geen operatie te ondergaan indien u nergens last van heeft. Laat u goed informeren, neem geen overhaaste beslissingen. En zorg dat u met de juiste specialist in contact komt. Heeft u ook last van bijvoorbeeld een doorgezakte voet of hallux valgus begin dan met op maat gemaakte steunzolen te dragen en bekijk dan het verloop verder.

Hieronder ziet u een foto van de hechtingen, de gipsspalk en van voor- en na de behandeling, en de laatste afbeelding is van voor de operatie en 3 maanden daarna.

IMG-20131213-00612

IMG-20131213-00623

IMG-20140113-00674

IMG-20140314-WA000IMG_0761